Potřebuje katolická církev povinný celibát?

8. 02. 2009 19:50:36
Je vskutku zvláštní proč se katolická církev stůj co stůj drží celibátu.
Byl by to takový problém? Vždyt mu to sluší. Uznejte.
Byl by to takový problém? Vždyt mu to sluší. Uznejte.

Když jsem byl v semináři, bylo nám často vysvětlováno to, jak je pro kněze špatné se oženit a jak špatně se mají ti, kdo se onou cestou rozhodnou jít. Kontakt s takovými lidmi byl doslova tabu a bylo nepřijatelné, abychom se s takovými lidmi kontaktovali. Byla to taková pomyslná komnata do které se s bázní nikdo neopovážil vstoupit, ba ani stisknout kliku. Proč to? Proč je pro církev výhodné, aby její pracovníci podléhali předpisu celibátu?

Snad strach před ztrácením peněz? To asi nebude ten důvod. V dnešní době ve farnostech fungují ekonomické rady, které mají nastarosti finance a zasahovat do ekonomiky může ať ženatý, či neženatý farář. U jiných církví oddělení práce pastora od ekonomiky funguje a není s tím problém.

Aby byla znamením? Jedná se o častý argument. Nevím, jakým znamením církev v tomto smyslu je. Znamením, necitelných a zatrpklých kněží? Znamením kněží, kteří se rádi ve zpovědnici baví s kajícníky o sexu, protože jinde se o sexu bavit nesmí? Znamením odstupu od lidí a povýšenosti nad ně? Znamením nevybité sexuální energie, která se projevuje tajnými vztahy, za které se kněží stydí? Podle kodexu církevního práva je závažnější provinění, když se kněz rozhodne oženit, než když kněz tajně s někým žije. Řada kněží ví o těch z nich, kteří jsou homosexuální a Ti mají výhodu, že jejich vztahy nejsou tak zjevné. Některé řeholní komunity jsou tím známé.

Obávám se toho, že jediným opravdovým smyslem závazného celibátu je moc církevních hodnostářů a důležitost duchovních. Zdá se, že pro katolickou církev je důležité, aby duchovní byli povinně odděleni od ostatní populace. Pravděpodobně je důležité, aby faráři nesdíleli stejné problémy jako ostatní věřící. Je pak jednoduché dávat rady a to zejména v oblasti partnerství či rodiny, když je sami nemusíte aplikovat. Je praktické pro biskupy přemísťovat ty kněze, kteří se jim znelíbí. Kdyby totiž kněží byli ženatí a měli děti, nebylo by to tak jednoduché. Než na novém působišti získáte školku či školu a než žena najde práci, to chvíli trvá. Hledat v tom šikanu? Kdepak, biskup je přesvědčen o tom, že zná vůli Boha a podřízení se jí musí podřídit. Že po věčném kodrcání a přemísťování vyprahnete a vyhoříte? To je Váš problém, neměl jste tu správnou hloubku vztahu k Bohu.

Když jsem chtěl v jednom katolickém periodiku napsat něco o tom, že ženatým kněžím se daří často dobře, byl jsem ihned varován, že je to příliš návodné. Návodné? Copak někdo má strach, že by se poslušní páteři přestali bát manipulativních nadřízených? Copak instituce církve by mohla mít problémy, kdyby řada kněží začali žít život podle svých tužeb, které nesmí s nikým sdílet?

A co se stane, když se jako celibátník přeci jen rozhodnete, že se oženíte? Pozve si Vás zpravidla nadřízený biskup a snaží se Vám to napřed rozmluvit, pak vyhrožovat neštěstím a peklem, později manipulovat přes Vaše blízké. Když se pak přesto rozhodnete je zvykem, abyste požádali poníženě o tzv. dispens. Tento dispens slouží k tomu, aby Vás nevykazovali z kostelních kůrů, přijímání tzv. svátostí či setkání pro vybranou echtkatolickou společnost. Celý proces trvá často dost dlouho, protože konečné rozhodnutí je na papeži, kterému některé věci přeci jenom trvají poněkud déle.

Potřebuje tedy katolická církev celibát? Představitelé této instituce by přišli o svou moc. Nemohli by manipulovat svými podřízenými a neměli by takovou moc. Musíme uvážit, že moc církve je často mocí politickou a ta stojí často na iracionálních základech. Jak často kroutíme hlavou nad tím, jaké osoby nám vládnou a jak se tam mohly dostat. Naprosto analogické je to v církvi.

Proč tento článek píšu? Je to kvůli tomu, abyste chápali proč je řada kněží odtažitých, zdřevěnělých a pokryteckých. Abyste chápali jejich důležité moralizování o oblasti manželství a sexu. Abyste chápali i to, když jsou některá dítka panu faráři příliš podobná. Abyste chápali, že je strašně těžké zveřejnit svůj vztah a oženit se. A kdybyste se náhodou setkali s někým z kněží či řeholníků, kdo váhá a má strach? Odkažte ho na mne. Jsem kněz, který se před desíti lety oženil. Jsem šťastný a Bohu vděčný za to, že mi dal k tomu sílu. Jsem rád, že mám ženu a děti. Jsem rád, že mohu lidem dát najevo, když je mám rád.

Nyní jsem psychoterapeut a kněží, řeholníci či řeholnice v krizi či konfliktu s církví jsou jedněmi z mých vítaných klientů. Jsem přesvědčen o tom, že jim umím pomoci.

Autor: Jan Vodák | neděle 8.2.2009 19:50 | karma článku: 23.14 | přečteno: 2044x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 36 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 132 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 275 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.10 | Přečteno: 146 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1495

Mám své názory a když mám náladu, tak je i napíšu. Pomáhám lidem s jejich osobním rozvojem. http://www.proficoaching.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...