Ženy by si měly umět vydělat ?

Tak trochu je mi líto, když vidím, že se muži i ženy ve snaze ukázat svoji svobodu, snaží být univerzálními lidmi. Ženy se snaží mimo starosti o rodinu, také i zajistit rodinu a mnohdy se jim to i daří, dokonce malovat a opravovat všechno v bytě. Angažovaní muži vyperou, uvaří, uloží děti, skoro kojí a mimo to jsou schopni zajistit rodinu a realizují se ve své profesi. Najednou nám schází ty něžné ženy, které rádi my muži pustíme do dveří a ztrácí se muži s jasným názorem a nezdolným charakterem.

Kolik mužů se při rozhodování táže na názor vlastní maminku, i když již žijí dlouho v manželství? Kolik mužů neví, jak utlumit utrácení rodiny v době finančních problému a radši hledají další a další půjčky, jen aby nemuseli říci svým drahým dětem i partnerkám, že bude potřeba se trochu omezit? Místo toho máme citlivé mamánky, papučáky, podpantofláky nebo násilníky, či agresory. A ženy amazonky a bojovnice. Myslím si, že je potřebné, abychom se dokázali sami o sebe postarat, být samostatní, ale i někdy být mírně na druhých závislý. Líbí se mi svět něžných a krásných žen a rozhodných a statečných mužů. Jsme tak nějak nemastní, neslaní, nespokojení a nenaplnění. Vyrůstají mezi námi jedinci, kteří se neidentifikují sami se sebou. Jedinci, kteří jsou nespokojeni a přitom nechtějí přemýšlet nad tím, co jim schází. Jedinou cestou pak je cesta na dno svých sil s tím, že až pak začnou konstruktivně přemýšlet o tom, co potřebuji k tomu, aby byli spokojení, mohou se odrazit ode dna vzhůru. Bez toho pádu na dno to ale často nejde.

Jeden můj kamarád se rozhodl, že přestane být mužem. Dříve jsem se s ním bavil o technických věcech a dnes hledám způsob, jak ho oslovit jeho novým dívčím jménem. Nejde mi to přes pusu. Kdyby na mne v minulosti někdy působil změkčile nebo citlivě, asi by to bylo pro mne jednodušší. Není to tak. Sekal elektriku, sekal dříví, spravoval dům a teď baští hormony, depiluje se po celém těle a najednou se chová zženštěle. Může se muž stát ženou? Muže se žena stát mužem? Co dělá muže mužem a ženu ženou? Jde to, nechat se přeoperovat a baštit hormony a čekat, že budu někým jiným? Kým? Teoreticky je to diagnóza. Kdo jste? Ceníte si své pohlavní identity a hodnoty mužství nebo ženství?

Autor: Jan Vodák | pondělí 10.8.2009 12:32 | karma článku: 17,15 | přečteno: 1947x
  • Další články autora

Jan Vodák

Mnichov nebo Brusel?

25.9.2015 v 9:37 | Karma: 17,54

Jan Vodák

Ťok brojí proti pirátům silnic

24.9.2015 v 9:00 | Karma: 21,47

Jan Vodák

Pomáhat a chránit

14.9.2015 v 20:33 | Karma: 14,66

Jan Vodák

Střídavá péče není pro všechny

18.3.2011 v 9:55 | Karma: 11,74