Nechávejte záchodové prkénko nahoře !!!

Sociální normy, které jsme přijali prostřednictvím rodičů, jsou často tak ustálené, že nás ani nenapadne, že by něco mohlo být jinak, než nám rodiče vštěpovali. Samozřejmě musíme počítat s tím, že i rodiče byli někdy pohodlní a proto nám vštěpovali normy, které jim samotným usnadňovaly práci bez ohledu na důsledky, které tím způsobí.

Takto to bylo v minulosti. Je potreba nové rešení. Zcela evidentní je to, že nám matky z důvodu vlastní pohodlnosti, vštěpovaly potřebu záchodové prkénko po čůrání pokládat dolů. Jistě šlo pouze o to, aby když ony pak půjdou na záchod, nemusely prkénko pokládat. Samozřejmě tím snižovaly naše mužské sebevědomí a výchova byla tím genderově nevyvážená. Tato norma byla v rodinách vštěpovaná tak silně, že se i dcery naučily vyžadovat takový nesmyslný požadavek po svých manželích. A tento požadavek se stal způsobem, jak se trvale snižovalo od malička sebevědomí nás mužů. Bezpochyby jde o zlozvyk z doby, kdy lidé užívali záchody a nesplachovalo se. Je potřeba si uvědomit nesporné výhody uchovávání prkének ve svislé poloze:

  • Každý vidí, jak máte krásný čistý záchod (tedy, pokud splachujete)
  • Záchodová prkénka zůstávají stále čistá a neposkvrněná
  • … a v neposlední řadě i to, že část obyvatel nemusí před tím, než jde na záchod, prkénko zvedat

Nyní v čase genderové vyváženosti je potřeba v domácnosti v případě, že je jen jeden záchod, podle toho jestli je v domácnosti více osob ženského pohlaví, či mužského pohlaví stanovit, zda prkénko budou všichni členové domácnosti nechávat nahoře nebo dole. Pokud je v domácnosti více záchodů a pobývají zde osoby různého pohlaví, je třeba, aby některé záchody měly prkénko nahoře a jiné dole. A protože se genderová rovnost těžce nastoluje, je potřeba zákonem EU stanovit, že se ve všech domácnostech po dobu nejméně dvou let budou nechávat záchodová prkénka nahoře a to bez ohledu na to, zda se v domácnosti zdržují osoby mužského pohlaví. Kdo kvůli tomu napíše nebo zavolá Špidlovi? Přeji Vám pěkné pondělní ráno, nezkažené jinými, stejně závažnými spory, jako jsou spory o záchodové prkénko. :-)

Autor: Jan Vodák | pondělí 17.8.2009 9:05 | karma článku: 18,15 | přečteno: 3122x
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1495x
Mám své názory a když mám náladu, tak je i napíšu. Pomáhám lidem s jejich osobním rozvojem. http://www.proficoaching.cz