Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

www.stridavka.cz

19. 3. 2011 12:22
Komentář

Na článku stojí za zamyšlení zejména poslední myšlenka: "Nemyslím si, že by jakýkoliv způsob péče měl být upřednostňován a to ani výlučná péče jednoho z rodičů."

U nás je bohužel stále automaticky upřednostňováno to, že dítě více méně ztratí jednoho z rodičů, tedy výlučná péče pouze toho druhého. Přitom nejméně poškozující dítě je, pokud mu oba rodiče zůstanou zachováni, i když spolu nebydlí. Proto nejen že by neměla být upřednostňována péče výlučná, ale naopak střídavá.

Nesouhlasím se zvýšenou náročností střídavé péče na komunikaci. Tento předsudek pochází z dob, kdy rodič nemající dítě v péče na starost o něj zcela rezignoval. Pokud ovšem oba rodiče mají o dítě zájem, i při výlučné péči platí ustanovení zákona o rodině, podle něhož záležitosti dítěte vždy řeší OBA rodiče. Takže například přihlásit dítě do školy může i rodič, který dítě v péči nemá...

Jinak na poctivost našich soudů a znalců v této oblasti skutečně neradno se spoléhat...

0 0
možnosti

culka

18. 3. 2011 14:41
Jen bych podotkla...

"Střídavá péče často znamená, že omezíte svá práva ve prospěch dítěte". To neplatí jen u střídavé... to platí i u společné v rámci fungující rodiny. Myslící člověk omezuje svá práva ve prospěch dítěte snad automaticky.

0 0
možnosti

petrph

18. 3. 2011 14:25
perfektně napsáno, děkuji

Mimochodem, i ta myšlenka na konci.Tedy že " aby si ho všichni zúčastnění vyzkoušeli, a po určité době funkční praxe ho teprve dávali ke schválení úřadům."

Asi by bylo dost neštastné, kdyby druhý rodič měl napřed v ruce lejstro od soudu o střídavé péči, a teprve pak řešil otázku kde u něj bude dítě bydlet, jaké prostředí (co si tam má nakoupit, co si bude vozit sem a tam)...jak bude od něj dojíždět do školy, a na další aktivity, kdo se o něj bude starat když ten rodič bude třeba v práci, atd atd...

0 0
možnosti

Saša

18. 3. 2011 10:03
Spoléhat na individuální přístup soudců a soudkyň nelze.

Protože 92 % dětí je po rozvodu svěřováno do péče matky a otci je přiznán kontakt s dítětem obvykle jen na pár hodin v čtrnáctidenním cyklu, je nepochybné, že dosavadní právní úprava je neudržitelná a soudy, které takto paušálně svěřují děti po rozvodu jen matkám, musí být donuceni změnou zákona ke změně svého rozhodování.

Kdyby ten poměr byl třeba 60:40, žádné diskuse o přednostním nařízování střídavé péče by se vůbec nevedly. Možná že i poměr 70:30 by byl ještě únosný. Ale jestliže je 92 % svěřeno matkám, 6 % otcům, 2% babičkám a 2 % mají střídavou péči, je nezbytný radikální legislativní zásah.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS