Můžeme mít zdravotnictví zdarma?

Naše zdravotnictví není zadarmo. Otázkou je, kdo zaplatí za to, že se reforma neuskutečnila

Sedím v čekárně u lékaře a jen tak si poslouchám. Prý vysílali v rádiu výzvu, aby posluchači chodili darovat krev. Prý dva z desíti lidí na osobní výzvu odpoví kladně. Diskuse v čekárně se rozvíjela dále. Jo, kdyby prý jim zaplatili, to by bylo více zájemců.
Nevím, nevím. Chodím darovat krev několik let. Jako zaměstnanec jsem měl zaplacený den, jako bych byl v práci. Mimo to si odečítám dva tisíce za odběr od základu daně. Nemyslím si, že by to bylo málo.
No a nyní, když mi z transfůzní stanice zavolají, tak jdu z rána na krev a pak jdu pracovat. Živnostníkovi takový den nikdo neproplatí. Proč to dělám? Jezdím po silnici a občas vidím nějaký ten karambol. Je spousta lidí, kteří krev potřebují a mě to zase tolik nebolí. A taky chci mít ten dobrý pocit, že jsem nějak přispěl k tomu, aby někdo druhý mohl žít. Chci přispět, více peněz nedám, protože nejsem přesvědčený o tom, že se s nimi dobře hospodaří. Jedině, kdyby šlo o regulační poplatky, aby se nechodilo k lékaři pokecat. Jsem přesvědčený o tom, že kdyby se více šetřilo, mohly by být kratší operační termíny a tím pádem by nepřišli o život lidé, kteří se nedočkali.
Jen tak pro zajímavost. V Praze vyhořel operační sál obličejové a čelistní chirurgie ve kterém se prováděly ortognátní operace. Vedení nemocnice s obnovou sálu nespěchá. Podle informací od lékařů je to proto, že operace pojišťovny proplácejí jen z části a nemocnice je musí dotovat. Přitom leckomu tyto operace zlepšují průchodnost dýchacích cest a části pacientů dokonce zabrání udušení ve spánku. V průměru prý prodlouží život o 15 let. Dříve byla čekací doba 1,5 roku, nyní nejméně 3 roky. Tato doba se může zkrátit o ty termíny, které měli pacienti, kteří se zatím udusili.
Mrzí mě, jak skončila zdravotnická reforma. Jak se proplácí mnoho hloupostí a na řadu vážných úkonů nezbudou peníze. Nechali jsme se nachytat za 30 Kč za návštěvu lékaře. Když budu krutý tak tím, že jsme se rozhodli pro zdravotnictví úplně zadarmo, zabíjíme ty, kteří se nedočkali operace. Inu, nic není zadarmo, ale ta daň je krutá. Nevím, jaký je rozdíl, mezi politikem, který lže o tom, že lze mít něco zadarmo a profesionálním zabijákem. Je to demagogie? Je. Je ale úplně stejná jako ta, že lze mít zdravotnictví, školství a stát zdarma.

Autor: Jan Vodák | čtvrtek 20.8.2009 11:30 | karma článku: 33,42 | přečteno: 1709x
  • Další články autora

Jan Vodák

Mnichov nebo Brusel?

25.9.2015 v 9:37 | Karma: 17,54

Jan Vodák

Ťok brojí proti pirátům silnic

24.9.2015 v 9:00 | Karma: 21,47

Jan Vodák

Pomáhat a chránit

14.9.2015 v 20:33 | Karma: 14,66

Jan Vodák

Střídavá péče není pro všechny

18.3.2011 v 9:55 | Karma: 11,74