Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

milanalois

16. 1. 2009 9:01
Ženy se emancipovaly

a nyní se diví, jaké to má nechtěné důsledky.

0 0
možnosti
ZS

Prickrose

17. 1. 2009 7:27
Re: Ženy se emancipovaly

Hmmmm, zajimave. Ja jsem emancipovana zena a mam spoustu emancipovanych kamaradek a jeste nikdy jsem zadnou neslysela si stezovat na nechtene dusledky emancipace. Vetsinou si stezuji na manzely, kteri nechteji s nicim pomahat. V dobe kdy zeny nepracovaly mimo domov si stezovat nemohly protoze byly financne zavisle a pece o domacnost bylo defacto  jejich zamestnani.  Dnes, vetsina zen pracuje a podili se na financnim zajisteni rodiny tak jako muz, ale role pecovatelky o rodinu a domov z velke casti zustala na nich. Takze zenska emancipace je vlastne lepsi pro muze nez zeny. Pristi generace budou spolu plodit deti, ale nebudou spolu zit. Vyhra pro vsechny........?nebo pro zeny?

0 0
možnosti
A

akki

15. 1. 2009 16:44
Předběhla jsem dobu:

Přesně takové manželství jsem měla, založené na partnerství dvou rovnocenných jedinců. Považuji to za samozřejmé. Je smutné, že mnozí nikoli.

0 0
možnosti
J

jiri.fiala

15. 1. 2009 16:47
Re: Předběhla jsem dobu:

vdova? ;-(

0 0
možnosti
E

eldaha

15. 1. 2009 14:59
Díky

 za nevyhrocený a tu nebo druhou stranu neosočující článek.R^

0 0
možnosti
AH

alex hart

15. 1. 2009 13:28
Vážená autorko, - 1 -

Váš článek je konečně zase jedním z mála pokusů psát o současné krizi rodiny alespoň trochu objektivně a bez zbytečného napadání a urážení. Ale myslím si, že i u Vás má ta objektivita své meze a určité trhliny, protože se Váš článek přeci jen trochu tváří tak, jakoby všechny závažné současné krize rodiny a žensko-mužských vztahů zavinila pouze (nebo alespoň převážně) změna postavení žen a mužů.

Já si to takhle jednoduchoučce nemyslím. Podle mne totiž zaměňujete příčinu a následek. Změna rolí je jen následkem všech ekonomických  a kulturních změn v naší společnosti. Stejně tak stále narůstající PERMANENTNÍ NEOCHOTA OBOU RODIČŮ ŘÁDNĚ PEČOVAT O DĚTI je jen následkem oněch společenských změn (a to zejména růstu životní úrovně). Samozřejmě, že se dají dělat různá zjednodušení, která byť i vytržená z kontextu mají svoji "pravdu". Například můžeme ve zkratce konstatovat, že ve všech zemích, kde ženy dostaly vzdělání a zaměstnání, poklesla rapidně porodnost.

0 0
možnosti
AH

alex hart

15. 1. 2009 13:34
Vážená autorko, - 2 -

Ale je to přeci zase jen důsledek CELKOVÝCH SPOLEČENSKÝCH ZMĚN u nás za poslední století (tj. převážně celkového růstu životní úrovně a změn v zaměstnanosti a pracovních vztazích).  

.

Takže to, že momentálně čeští muži skutečně tak trochu ztrácejí půdu pod nohama je podle mne dáno řadou aspektů: 1) ekonomická soběstačnost žen,  2) určité zklamání porevolučních očekávání českých lidí, z čehož jsou vlastně vždy nepřímo obviňováni muži, i když to tak nikdo veřejně neformuluje, ženy si to ale ve smyslu tradičních rolí a odpovědností myslí, což dokládá mnoho případů skutečných důvodu rozvodů a rodinných krizí,   3) legislativní praxe rodinného práva,  4) militantní propaganda feministek,  5) neustálé diskuse na toto téma, kde se vždy najdou diskutující, kteří jen přilívají oleje do ohně,   6) Celková atmosféra v médiích, kde je dnes módou dělat šmahem ze všech mužů blbce a impotenty, ačkoliv to neodpovídá realitě,   

 

 

0 0
možnosti
MH

mona m.

15. 1. 2009 12:50
skvele!

mam z toho vseho kolem stejny pocit. Nejhorsi je, ze vetsinou jak muzi, tak zeny, jsou nyni zmatene, jakou presne maji tedy zastavat roli ve svazcich. Bude asi trvat jeste par let, ne-li desitek let, nez se situace usadi... ale to pak prijde zase jina zmena.... skoda, ze genderove predsudky pretrvavaji a jsou v nas at chceme nebo ne... :-(

0 0
možnosti
AH

alex hart

15. 1. 2009 14:01
Re: skvele!

To se ale nedivte. Když jsme zrušili všechna stará pravidla, aniž bychom si definovali a nastolili nová, a vyznáváme kult bezbřehých osobních svobod, tak se nedivte, že Vám to s manželem už neklape jako dřív.

.

Ale to není to nejhorší. To nejzávažnější na tom je to, že Vaše vlastní děti Vás dříve nebo později pošlou do hajzlu, že jim nemáte co poroučet. !

A pokud se Vám to ve Vašíé rodině ještě nestalo, je to právě jen proto, že jste konzervativní a udržujete staré klasické hodnoty a pravidla. Ale je to jen otázka další generace. Když Vám to neřeknou Vaše děti, zcela jistě se toho dožijete od Vašich vnuků!

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

15. 1. 2009 11:05
Dobrý postřeh:

ženy berou muže jako pomocnou sílu v domácnosti R^;-D

0 0
možnosti
S

StreetGame

15. 1. 2009 10:51
Ženy ztrácejí půdu pod nohama

Naopak myslím si, že toto století je výhrou mužů. Vždyť ještě před 100 lety jsme měli 1 holku na život a konec šmitec! Tam nás chcou mít!!! NASRAT!!!!!!!(Y)(Y)(Y)

0 0
možnosti
MH

mona m.

15. 1. 2009 12:37
Re: Ženy ztrácejí půdu pod nohama

No a pro zeny to snad neni vyhra? Ted alespon nemusi zustat cely zivot se drevem, ktere ji neumi uspokojit, ale muze si vybrat! Jupi! R^

0 0
možnosti
PH

artea

15. 1. 2009 10:30
Váš článek mě zaujal

Jste tolerantní a taky si uvědomujete změny dnešní doby. Nežijete tudíž v 17.stol., kdy žena byla jen matka a hospodyně. :-)R^KARMA

0 0
možnosti
WS

wandering star

15. 1. 2009 9:57
Co je to zcestí?

V češtině existuje jenom scestí.

0 0
možnosti
L

lesicatko

15. 1. 2009 9:26
Iný pohľad

No schválne - sú stabilnejšie manželstvá, alebo partnerstvá ?

O manželstvách vieme pomerne presne aká je úhrnná rozvodovosť - v SR 40 % , v ČR blízko 50 % . To vyzerá dosť desivo, ale ako je to zo stabilitou partnerstiev ?

Má autor nejaké relevantné údaje ?

.

Inak je pekné, že autor vidí uplne novú dimenziu partnerských vzťahov - založenú na vyváženosti. Ano. Len súčasne treba dodať, že je to spojené práve s nestabilitou vzťahov, to je to, na čo sociologička Jiřina Šiklová poukazuje, že celoživotné manželstvá budú zriedkavé a bude viac manželstiev/parnerstiev za život.. Ako z toho vyjdú deti, pre ktoré je stabilita vzťahov dôležitá...Nejak mi je bližší ten pohľad Šiklovej, ktorá má obavy a nevarí z vody ako autorov nepodložený optimizmus.Tie dáta o rozchodoch partnerstiev by asi povedali viac...

0 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1495x
Mám své názory a když mám náladu, tak je i napíšu. Pomáhám lidem s jejich osobním rozvojem. http://www.proficoaching.cz