Diskuse

Potřebuje katolická církev povinný celibát?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

spmasr

30. 5. 2010 17:12
celibat neni nejaky mocensky vydobytek cirkve

doporucuji Vam k precteni: http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=12884

o vhodnosti celibatu s Vami nechci diskutovat, ale poznal jsem mnoho vynikajicich knezi, kteri dali cele sve srdce farnikum a Bohu, protoze ziji ve zdrzenlivosti. Cirkev to tak delala od pocatku a kdo chce zrusit celibat po vzoru prvotnich krestanu, ma v tom dost hokej.. s pozdravem martin

0 0
možnosti

IoannesBaptist

9. 2. 2009 11:58
Vadí celibát nebo katolíci?

Celibát například buddhistických mnichů vám nevadí? A mají ho velice dobře zdůvodněný, rozhodně ne majetkem, na to vemte jed.

0 0
možnosti

Jan Vodák

9. 2. 2009 12:15
Re: Vadí celibát nebo katolíci?

Ještě jsem neslyšel o doživotním závazku budhistických mnichů. Tam je každý za svou karmu zodpovědný sám. Nejde mi tolik o samotný celibát, který je určitě přínosem. Já se snažím věnovat těm, které církev odmítá a některá tradicionalistická fóra pomlouvají.

0 0
možnosti

PeTaX

9. 2. 2009 8:13
Býval kdysi vtip

jaký je rozdíl mezi katolickým a evangelickým farářem?

Velký. Evangelický farář suší plínky na dvoře, katolický na půdě…

Domnívám se, že celibát je jednou z velkých hloupostí katolické církve. S kvalitním výkonem kněžského povolání souvisí velmi vzdáleně, či vůbec. Asi bych jej cítil jako ultrakonzervatismus Říma, nebo jak píše autor, nástroj mocenský.

0 0
možnosti

IoannesBaptist

9. 2. 2009 13:21
Re: Býval kdysi vtip

Celibát mají takřka všechna náboženství. Jen u katolíků ale vadí. Zajímavé, že ani tak samotným katolíkům, jako všem okolo.

0 0
možnosti

Saša

9. 2. 2009 8:01
Manželství by z povolání učinilo zaměstnání.

Ženatý kněz neslouží Bohu, ale své rodině. Ženatý kněz své kněžství vykonává jako zaměstnání, nikoli jako povolání. Vykonává ho, aby uživil rodinu, nikoli jako svou oběť.

Jakmile ŘKC ustoupí od požadavku celibátu těch, kdo mají vykonávat kněžskou službu, stane se z kněžství jakási pracovní profese, do níž se budou hrnout tisíce zájemců z řad verbálně nadaných lidí, kteří v tom budou vidět zdroj uspokojivé formy obživy.

0 0
možnosti

Jan Vodák

9. 2. 2009 8:13
Re: Manželství by z povolání učinilo zaměstnání.

Zkuste odložit fráze. I zaměstnání může být chápáno jako povolání. Mnoho jiných lidí to tak má.

Je mi líto, že má tolik lidí v Katolické církvi strach. Výchova strachem je účinná. Bohužel. Otázkou je, zda pro heroické činy není vhodnější jiná motivace.

0 0
možnosti

Ježikača

9. 2. 2009 0:36
katolíky jste popudil nejvíc,

nemělo by se něco dělat s tolerancí vašich oveček? :-) nebo s jejich strachem připustit si, že rozum i víra mohou existovat vedle sebe? čímž je nemám za hloupé, jen z bojácné. bohužel, spolusta katolíků, které znám, se k víře utíká, když nechápou. a to je myslím příčina netolerance.

celibát byl ale asi skutečně původně vymyšlen, aby se nedrobil církevní majetek. když si představíte ta ohromná věna, se která přinášely do církve šlechtické děti... jink Vám ale přeji hodně odvahy a trpělivosti a je báječné, že můžete pomoci těm, kteří stojí na životní křižovatce.

0 0
možnosti

Jan Vodák

9. 2. 2009 5:39
Re: katolíky jste popudil nejvíc,

No, historický exkurz jsem dělat nechtěl. Jde mi o dnešní situaci.

0 0
možnosti

Lilith+

8. 2. 2009 22:39
Zajímavý článek...

Možná by celibátníkům pomohly "odbory" ;-);-D;-D;-D ???

Pro autora: Souhlas a karma R^

0 0
možnosti

Lapacka

8. 2. 2009 22:05
zpovídat se

Pokud se mám jako věřící zpovídat, tak je pro mě fajn, že kněz nemá manželku, která by z něho páčila co se dozví.

Krom toho, dovedu si představit, jak by asi manželství kněze vypadalo, když má tolik povinností v církvi.

Jak by to s takovým knězem, ještě ke všemu příjmově dost pod průměrem, současné ženy vydržely...?

Važme si toho, že je celibát.

0 0
možnosti

Jan Vodák

8. 2. 2009 22:29
Re: zpovídat se

Myslíte si, že manželky lékařů lámou z manželů diagnozy pacientů? Manželky psychologů, že lámou problémy klientů? Myslíte si, že Vaše hříchy by byly pro někoho tak zajímavé? V jiných církvích se přežívá. Kněží mají platy předepsané státem. Platy v katolické církvi patří mezi nejvyšší.

0 0
možnosti

korado

8. 2. 2009 21:58
celibát

Celibát je proti lidskosti, nevěřím tom, že každý kněz jej dodržuje,  proto je tolik sexuálních skandálů v církvi a kolik těch skandálů nevyjede ven. Nevím jak církev přišla na to držet celibát.  Mám dojem, že do 11 století to nevadilo a pak ano. Přitom ani Ježíš jej neudržoval.

0 0
možnosti

narakN

8. 2. 2009 21:43
Jeden maly priklad

Byli jsme s kamarady asi pred 10 roky na Ukrajine, nekde na Krymu nas okradli ze jsme nemeli ani na cestu zpet na benzin. Potrebovali jsme tusim 100 dolaru nebo tak nejak, nikdo nam nechtel pujcit, banky zadne prevody neumoznovaly. Posledni sance - sli jsme za knezem (myslim ze pravoslavny moc se v tom nevyznam) Vysvetlili mu situaci a ze mu to posleme jakmile dojedeme do CR. Moc se mu nechtelo neznal nas a byly to pro ne velky penize, ale nakonec je slibil. V tom tam prisla jeho manzelka a co tam jako delame. Tak ji to rekl a furie na nej vyjela ze nam nic nema davat ze uz to nevuvidi atd. Proste nas vyhodila. A on si nas odpoledne nasel a tajne (ona to nesmela vedet) nam je dal s cislem jeho uctu kam to pak mame poslat. Takze na tom celibatu asi neco bude ne??;-D

0 0
možnosti

Jan Vodák

8. 2. 2009 21:49
Re: Jeden maly priklad

Vy jste přesvědčen  tom, že celibátník by byl více příjemný než ženatý? Nebo že farní hospodyně jsou příjemnější než manželky?

0 0
možnosti

všd

8. 2. 2009 21:24
Já nejsem kněz, a přesto si celibátu vážím

Lidé, jako je soudruh Vodák (takový člověk pro mně není pánem), jsou pro mně zrádci a pokrytci. Proč se cpal do katolické církve, když se mu v ní tak nelíbí? Proč žádal o dispens, když si jej zřejmě neváží?

Jemu vyhovuje posedlost lidí sexem, a místo toho, aby ji léčil, tak ji omlouvá a rozvíjí. Pak se není čemu divit: http://david.blog.idnes.cz/c/68765/CR-pornograficka-velmoc.html

A naopak se bojí skutečné obnovy tradiční katolické církve: http://david.blog.idnes.cz/c/69347/Kdopak-by-se-Vlka-bal.html

0 0
možnosti